VincentHuninkHOME VERTALINGEN | ALLE PUBLICATIES | INDEX | CONTACT
 


OFFICIE VAN AUGUSTINUS

gezangen uit de collectie Soeterbeeck

onder redactie van Johan Oosterman en Vincent Hunink

Radboud Erfgoed, Nijmegen 2023

xx

ISBN 978 90 82930429; pb. 89 pp.

 

In de boekencollectie Soeterbeeck, tegenwoordig eigendom van de Radboud Universiteit en bewaard in de Nijmeegse universiteitsbibliotheek, bevindt zich een handschrift uit ongeveer 1475 met liturgische gezangen. Een deel van het handschrift is gewijd aan het Officie van Augustinus, de speciale gezangen die zijn bestemd om te zingen op zijn feestdag, 28 augustus.


De Nijmeegse Gregoriaanse Vrouwenschola Voces Caelestes vatte het plan op om het gehele officie een keer live te zingen. Dat is gebeurd tijdens een speciaal weekend in Soeterbeeck (Ravenstein) op 17/18 juni 2023.


Ter gelegenheid van dat weekend zijn alle relevante Latijnse teksten (42 gezangen) met zorg uitgegeven in een kleurrijk boekje. Van elk gezang wordt een afbeelding geboden uit het handschrift, gevolgd door transcriptie, werkvertaling, literaire vertaling, beschrijving en commentaar. Deze teksten zijn bezorgd door Vincent Hunink.


Ter inleiding daarop zijn korte bijdragen opgenomen van Johan Oosterman over de zusters van Soeterbeeck en hun boeken, Ad Poirters over liturgie in Soeterbeeck en twee boeken met Augustinus-gezangen, en Hanneke van der Grinten over haar speurtocht naar Augustinus.


Een lust voor het oog, en een plezier voor iedereen met interesse in Latijn of de persoon en het werk van Augustinus.


Het boekje is uitgegeven door Radboud Erfgoed, in samenwerking met stichting Carptim, en is niet bestemd voor de reguliere verkoop.
 

 

 
  

VOORBEELD
zz
 

 


latest changes here: 19 juni 2023

 


 


HOME VH / vincenthunink.nl

(c) 2023 V. Hunink

copyright statement  / contact